Et proposem un parell de rutes per Collserola entre boscos, rieres, ermites i miradors fantàstics. Ja tens la sortida d’aquest cap de setmana, una bona passejada i un bon dinar en un dels restaurants que trobaràs al parc. Només has de venir amb un calçat còmode, aigua fresca i ganes de caminar. Si vols fer senderisme a Barcelona no tens excusa, aquestes dues rutes per Collserola són molt interessants i les tens ben a prop, pots venir-hi amb els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Trobaràs tota aquesta informació i altres propostes a l’app Natura Local.

Però si el que t’agrada és descobrir el patrimoni natural i cultural de Collserola acompanyat d’un guia expert, no et pots perdre el programa de sortides dels diumenges de passejades guiades pel Parc de Collserola, que organitza el Club Muntanyenc. Només t’hi has d’apuntar. Hi trobaràs tota la informació al fullet de Passejades 2018-2019.

Pujant al puig Madrona. Ruta per Collserola

Aquesta ruta per Collserola és curta però intensa. Pujaràs fins al puig Madrona per gaudir d’unes fantàstiques vistes del parc natural, del Baix Llobregat i de Barcelona. Després faràs una passejada d’allò més agradable per la pista que voreja la conca del torrent de Julià, plena de pins i alzines emergents. Finalment, tornaràs a baixar a Valldoreix i contemplaràs la magnífica casa pairal de Can Monmany.

Característiques de la ruta a peu:

  • Temàtiques: flora, paisatges i arquitectura
  • Durada: 1 h 55 min
  • Tipologia: circular
  • Distància 5,70 km
  • Dificultat: fàcil
  • Desnivell: 250 m
  • Recorregut: pujada al puig Madrona, panoràmica i baixada a Can Monmany

Què veuràs seguint aquesta ruta:

Puig Madrona

El puig Madrona té 380 metres d’altura i es troba a ponent del massís de Collserola. Des d’allà hi ha vistes del Papiol i les antenes al Monmany; aigües avall, al marge dret, podràs veure l’ermita de Sant Ramon i el massís del Garraf-Ordal, amb el puig d’Agulles al fons. Darrere hi trobaràs Montserrat i Sant Llorenç del Munt.

Flora

A l’obaga del puig Madrona hi ha alzines de rebrot, que són petites i denses, i es caracteritzen per rebrots de la soca (dos o tres troncs neixen d’una mateixa base). En passar per un racó fresc, tot travessant un torrent, augmenta la densitat d’alzines mediterrànies.

A la dreta del camí hi ha un tipus d’arbret que es diu servera; normalment es troba en els clars de boscos d’alzines i roures. La seva fulla és composta, amb 6-9 parells de folíols. Els fruits són comestibles i recorden petites pomes.

Finalment, podem trobar roures disseminats entre les alzines mentre baixem per la serra de Julià, els quals enriqueixen el paisatge cromàtic del bosc a la tardor amb els seus tocs de color marró-groguenc.

Ermita de la Salut

L’ermita és un edifici d’una sola nau amb una part preromànica del segle X que al començament estava dedicada a Santa Eulàlia de Mèrida. Va ser al segle XVIII (1717) quan es va dedicar a la Mare de Déu de la Salut.

Vistes a Can Monmany

L’edificació era coneguda com a Mas Brunet fins que el 1640 s’hi va instal·lar el primer Monmany, procedent de Sant Boi. Es va convertir en una propietat molt rica gràcies a la producció de vi, que exportaven a l’estranger aprofitant el moment de crisi que vivia la viticultura francesa a causa de la fil·loxera al final del segle XIX. L’aspecte actual del conjunt respon a una remodelació que es va iniciar l’any 1884.

Sant Medir pel pantà de Can Borrell. Ruta per Collserola

És un recorregut mol complet. El començaràs al Parc Rural de la Torre Negra i t’aniràs endinsant en el Parc Natural de Collserola per Can Borrell. La primera part és una zona d’ombra que et facilitarà la pujada: després de passar per la serra de la Rabassada arribaràs al tram més popular i còmode. Des de l’ermita de Sant Medir, seguint la riera amb el mateix nom, tornaràs al punt d’inici de la ruta.

Característiques de la ruta a peu:

  • Temàtiques: flora i arquitectura
  • Durada: 2 h 10 min
  • Tipologia: circular
  • Distància: 6,20 km
  • Dificultat: mitjana
  • Desnivell: 196 m
  • Recorregut: passaràs per la fortalesa de la Torre Negra, el pi d’en Xandri (arbre monumental), el pantà de Can Borrell i l’ermita de Sant Medir.

Què veuràs seguint aquesta ruta:

Boscos

El bosc que hi trobaràs correspon a l’ombria de Collserola i es caracteritza pel fet de ser una pineda d’alzina emergent, amb algun roure i ambients de rierol de tant en tant.

Pantà de Can Borrell

Té una superfície de 0,2 hectàrees, però actualment es troba en desús. Es va construir per proporcionar aigua a la masia de Can Borrell i està situat al torrent de la Rabassada. Al voltant del pantà hi ha un bosc mixt d’alzina i pi blanc.

Sant Medir

És una església parroquial del segle XI que va pertànyer al Monestir de Sant Cugat. És d’origen romànic, però molt transformada, amb un relleu gòtic de l’any 1447. Avui dia s’hi celebra l’aplec de Sant Medir el 3 de març.

SANT MEDIR RUTA PER COLLSEROLA

Riera de Sant Medir

Al llarg del rierol de Sant Medir trobaràs una vegetació diferent dels boscos de la serra. Són majoritàriament arbres caducifolis (àlbers, pollancres…) que a la tardor dibuixen una bonica franja de color groc al llarg del seu recorregut.

Sant Adjutori i el forn ibèric

Es creu que la petita capella romànica de Sant Adjutori al començament havia estat una torre de vigilància (segle X). Al segle XII ja era una capella dedicada a la Mare de Déu del Bosc. Ara bé, al segle XVII la devoció que va despertar sant Adjutori va fer que se’n canviés el nom.

El forn ibèric fa referència al forn que els ibers, i després els romans, empraven per coure probablement materials constructius, com ara teules i maons.

5 consells pràctics que no t’has d’oblidar si fas una ruta a peu per Collserola

  1. Descarrega’t l’app Natura local al teu mòbil, és gratuïta i et permet tenir tota la informació i les indicacions necessàries. No et deixis el mòbil i porta’l carregat.
  2. Emporta’t sempre aigua i alguna cosa per picar.
  3. Fes servir un calçat còmode.
  4. Ves al ritme del més lent.
  5. Mira quin temps fa abans de fer la ruta i porta sempre alguna cosa per abrigar-te.

Recorda: els diumenges visites guiades per un expert a Collserola

  • Horari: de 9 a 13.30 h
  • Durada: 3 hores de caminada i mitja hora d’esmorzar
  • Sortida: des de l’Ajuntament, plaça de la Vila, 1. Davant del monument al CMSC
  • Per a més informació truqueu a la Secretaria del Club Muntanyenc: de dilluns a divendres de 18 a 21 h
  • Telèfon: 93 674 53 96
  • Guies: Club Muntanyenc
  • Preu: gratuït Inscripcions: cmsc.cat