Avui us portem informació actualitzada del Coronavirus a Sant Cugat i les diferents mesures que s’han pres per tal de superar aquesta crisi sanitària.

En aquest post trobaràs tota la informació necessària de les restriccions i mesures preses per l’organització central per frenar el rebrot de contagis al nostre país.

Segona Onada

La Generalitat de Catalunya està adoptant diferents mesures per aturar la propagació de la Covid-19 davant l’evolució de la situació epidemiològica al territori.

La majoria d’aquestes mesures estan encaminades  a una menor interrelació social i mobilitat per tal de protegir la salut del conjunt de la població. Són aplicables a totes les persones que es trobin o circulin per Catalunya.

Recordem que les mesures sanitàries en la mobilitat, segueixen en vigor i s’han de continuar complint! Les podreu trobar explicades més endavant en aquest post.

Estat d’alarma

Com ja sabeu, ens trobem en estat d’alarma i això requereix un seguiment de les mesures de precaució sanitària per tal de contenir el virus i abaixar la corba de contagis.

El Govern d’Espanya va declarar el 25 d’octubre un segon estat d’alarma per contenir les infeccions per la covid a tot l’Estat. El Congrés dels Diputats, el 29 d’octubre, va autoritzar la pròrroga d’aquest estat d’alarma fins al 9 de maig de 2021.

Novetats a Catalunya

A Catalunya, la presidència de la Generalitat ha contemplat una sèrie de mesures per al territori català. A continuació, us expliquem les més mesures preses més destacables:

Confinament nocturn

 Prohibida la circulació de persones per vies o espais d’ús públic, entre les 22h i les 6 h.

S’exclouen d’aquesta prohibició desplaçaments de caràcter essencial, que caldrà justificar adequadament.

Limitació de la mobilitat territorial

 Restringir l’entrada i sortida de persones de Catalunya, només es podrà sortir del territori per excepcions sempre degudament acreditades com: obligacions laborals, sanitàries, legals, docents; prestació de determinats serveis i actuacions de força major o de necessitat.

D’igual manera queda restringida l’entrada i sortida de cada terme municipal els caps de setmana: des de les 6 hores de divendres fins a les 6 hores de dilluns, excepte per aquells desplaçaments així especificats i adequadament justificats.

Reunions i trobades

Es recomana frenar i limitar l’activitat d’oci i les trobades entre amics i família, també es recomana realitzar les sortides indispensables i ser responsable de frenar les nostres relacions socials.

Per tant, queden prohibides les trobades i reunions de més de sis persones, llevat que pertanyin a la bombolla de convivència, tant en l’àmbit privat com en l’àmbit públic.

En les reunions que concentrin fins a sis persones en espais públics no es permet el consum ni d’aliments ni de begudes.

Els desplaçaments fora del domicili es recomana que es limitin en la mesura del possible, així com la circulació per les vies d’ús públic.

Finalment, cal mantenir i extremar les mesures de protecció: mascareta, distància i rentat de mans.

Cultura

Les restriccions del sector de la cultura són aquestes:

Suspesa l’obertura al públic d’activitats culturals d’arts escèniques i musicals. Tancament de teatres, cinemes, auditoris o similars.

L’accés a les biblioteques es limita a la recollida i lliurament pel servei de préstec.

D’igual manera Arxius, museus, sales d’exposicions, galeries d’art i romanen oberts amb un 33% de l’aforament. No poden organitzar activitats amb assistència de públic.

L’horari de les activitats permeses pot ser entre les 6 i les 22 hores

Monestir de Sant Cugat

El Monestir de Sant Cugat romandrà obert encara que sense cap activitat programada. Els visitants santcugatencs i santcugatenques podran visitar el Monestir els caps de setmana i gaudir de la seva bellesa arquitectònica i història trepidant.

  1. Les visites seran lliures, no s’oferiran visites ni activitats en grup.
  2. Mantenir una distància de seguretat mínima de 2 metres.
  3. Portar la mascareta durant la visita.

Hosteleria i restauració

Com ja sabeu la restauració romandrà tancada de forma presencial, només es podrà fer servei de bars i restaurants per comandes per emportar o de lliurament a domicili. L’horari permès per al lliurament a domicili és de 6 a 23 hores.

Comentar l’excepcionalitat dels espais de restauració als hotels per a l’ús dels clients, centres sanitaris, socials i residencials i menjadors socials.

D’igual manera, les activitats de restauració de les àrees de servei d’autopistes i altres vies es limitaran al servei de lliurament al mateix establiment, sense consum a l’interior.

Mobilitat

Cotxe

  • Les persones que conviuen podran viatjar al mateix vehicle, sense necessitat de portar mascareta. 
  • Les persones que no comparteixen domicili podran compartir cotxe, 2 persones per fila de seients, sempre amb mascareta. 

Motocicleta

En el cas de la motocicleta, cal portar casc integral. Si no es disposa d’aquest tipus de casc, caldrà l’ús de mascareta. En motos d’ús compartit, serà obligatori portar guants. 

Transport públic

  • L’ús de mascareta és obligatori i cal mantenir una distància de 1.5 m amb altres passatges.
  • L’ocupació dels vagons es limita a un màxim de la meitat dels seients disponibles i de 2 viatgers per metre quadrat.
  • Recomanem reforçar la higiene de mans, abans i després d’accedir al transport. 

Ús de mascareta obligatori 

Volem recordar l’obligatorietat de l’ús de mascareta en espais públics o qualsevol altre espai tancat d’ús públic. L’ús d’aquesta eina protectora contra la Covid-19 podrà mantenir-nos segurs i frenar la corba de contagis.

Excepcionalitat de persones que no estaran obligades a portar mascaretes:

  • Menors de 6 anys (es recomana que els nens entre 3 i 5 anys també la portin)
  • Persones amb dificultats respiratòries (asma, al·lèrgia, ansietat, trastorn autista o demències, entre d’altres dolències)

El text del BOE explica que, “el seu ús NO serà exigible en el desenvolupament d’activitats que resultin incompatibles, com la ingesta d’aliments i begudes, així com a circumstàncies en les quals existeixi una causa major o de necessitat”. 

Finalment, podràs consular les últimes actualitzacions i tots els detalls de les mesures aplicables a tot Catalunya per la Covid-19 al web de Canal Salut.