Avui et volem parlar de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) i  de les activitats que podràs realitzar per tal de celebrar aquests dies dedicats a la cultura.

Si vols assabentar-te de totes les informacions necessàries de les Jornades Europees del Patrimoni i especialment en Sant Cugat, aquest és el teu post!

Coneix les Jornades Europees del Patrimoni

Les Jornades Europees de Patrimoni són la gran festa del patrimoni cultural de Catalunya, impulsades per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. Formen part de les European Heritage Days que tenen lloc cada a any a 50 estats membres de la Convenció Cultural Europea, els mesos de setembre i octubre.

Centenars de municipis i entitats de tot Catalunya se sumen a aquesta festa major del nostre patrimoni cultural, programant activitats gratuïtes durant el segon cap de setmana d’octubre, els dies 9,10 i 11,  per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania. Un gran ventall de propostes (des de portes obertes o visites guiades fins a concerts i activitats i tallers familiars, entre d’altres) que podràs consultar, organitzades temàticament i geogràficament, en l’agenda en línia.

Jornades Europees del Patrimoni, cultura per a tothom

Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat per donar a conèixer la riquesa i l’atractiu del nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat. Us convidem a viure noves activitats i experiències en aquesta propera jornada de portes obertes del patrimoni cultural.

Enguany celebrem els 30 anys de les JEP, amb una edició especial #30anysJEP.

Jornades Europees del Patrimoni 2020: Patrimoni i Educació

Enguany, el tema que es proposa per a la celebració de les JEP des del Consell d’Europa és el de “Patrimoni i Educació“. Seguint aquest lema, les JEP fan una aposta per la divulgació del patrimoni en el seu vessant més educatiu, i més enllà del públic escolar. Una aposta que trenca amb la categorització clàssica de públics, i ofereix una visió més integradora i intergeneracional.

Jornadas Europeas del Patrimonio

Patrimoni.gencat

Visites patrimonials a Sant Cugat (9, 10 i 11 d’Octubre)

Per tal de celebrar aquest dia de la cultura i el patrimoni et proposem una sèrie d’activitats de caràcter cultural divers perquè gaudeixis de l’experiència a Sant Cugat.

El parc del Torrent de Ferrussons i el parc del Pont de Can Vernet

En aquesta màgica visita comentada descobriràs com la naturalesa del torrent s’endinsa a la ciutat. Passejant, coneixeràs el gran valor natural i el testimoni de com era l’entorn en temps remots. La visita et mostrarà la biodiversitat i sentiràs els ocells que han triat viure en aquest paratge. Caminaràs entre pollancres, pins i roures, i travessaràs ponts i rieres. Per uns moments, oblidaràs que et trobes enmig d’una ciutat.

Data i horari: Dissabte, 10 d’octubre a les 11 h
Lloc de sortida: Parc del Torrent de Ferrussons (avinguda de Can Magí)
Durada: 1.45 h
Gratuït

Can Vernet – Mané Espinosa

Monestir de Sant Cugat, el més poderós del Comtat de Barcelona

Els matins es converteixen en una visita exclusiva que et permetrà passejar pràcticament en solitari per l’interior del Monestir de Sant Cugat i de l’Església. Descobriràs la història del Monestir més poderós del Comtat de Barcelona i la simbologia del seu magnífic Claustre, el més important d’Europa en escultura romànica.

Data i horari: Dissabte, 10 d’octubre a les 10 h
Lloc de sortida: Oficina de Turisme, plaça d’Octavià, 10.
Durada: 1.30 h
Gratuït

Esglesia Monestir de Sant Cugat

Monestir

Claustre del Monestir. Coneix les històries que amaguen els capitells

El Claustre del Monestir de Sant Cugat és el lloc on les pedres parlen. La visita que proposem no té guions previs, només algunes regles de joc que, barrejades amb l’atzar i la improvisació del guia, generen una visita única a través de l’eix fonogràfic dels capitells del Claustre. És una visita que no es tornarà a repetir, serà exclusiva per al grup, perquè són els mateixos visitants els que marquen els temes que el guia explicarà.

Data i horari: Diumenge, 11 d’octubre a les 12 h
Lloc de sortida: Oficina de Turisme, plaça d’Octavià, 10
Durada: 1 h
Gratuït

Podeu reservar qualsevol d’aquestes 3 visites a la pàgina de venda d’entrades.

Visita guiada a l’Arxiu Nacional de Catalunya

Visita guiada a les instal·lacions de l’ANC i mostra de documentació dels fons que conserva. Per descobrir o saber-ne més sobre els arxius, el patrimoni i la tasca dels professionals que en tenen cura.

Data i horari: Divendres 9 d’octubre, de 10 a 14 h
Lloc: Arxiu Nacional de Catalunya
Gratuït
Inscripció prèvia al telèfon 935891320 o anc.cultura@gencat.cat

Jornades Europees del Patrimoni

Arxiu Nacional de Catalunya

El vi de piment. Alimentació medieval al Monestir de Sant Cugat

Vols saber què bevien els monjos i per què? En aquest taller ho aprendràs i podràs elaborar el teu vi de piment. A càrrec de Delfi I. Nieto i Maria Casals, especialistes en història medieval

Data i horari: Dissabte 10 d’octubre, a les 11.30 h
Lloc: Museu del Monestir
Gratuït
Inscripció prèvia al telèfon 936759951 o museu@santcugat.cat

Desperta el Patrimoni!

És una activitat didàctica de creació de models 3D a partir de la fotogrametria. Es realitza en col·laboració amb l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. #despertaelpatrimoni

Data i horari:  Dissabte 10 d’octubre, a les 17 h
Lloc: Museu del Monestir
Gratuït
Inscripció prèvia al telèfon 936759951 o museu@santcugat.cat

Museu del Monestir.

Del Monestir de Sant Cugat a la capella de Sant Domènec

Itinerari urbà des del monestir fins a la capella de Sant Domènec, seguint el primer tram de l’antic camí a Terrassa, el camí dels monjos. Amb aquesta ruta coneixereu la llegenda d’aquest antic camí, la capella de Sant Domènec i la història dels seus constructors – els Mates del carrer Sant Domènec – , i els fets de la batalla de Sant Cugat (12 d’octubre de 1808, durant la Guerra del Francès).

Data i horari: Dilluns 12 d’octubre a les 12 h
Lloc: Museu del Monestir (punt de partida)
Gratuït
Inscripció prèvia al telèfon 936759951 o museu@santcugat.cat

Visita guiada al Museu Cal Gerrer

El Museu Cal Gerrer s’ubica en una antiga fàbrica de ceràmica. Acull tres exposicions: la història de la família de terrissaires Arpí; la vida i l’obra dels germans Cabanas-Alibau, reconeguts artistes santcugatencs; i una col·lecció privada d’objectes de Marilyn Monroe. El mirador ofereix una vista del Monestir.

Data i horari: divendres 9 d’octubre a les 12 h
Lloc: carrer Santiago Rusiñol, 60 (Plaça del Monestir)
Gratuït

Jornades Europpes del Patrimoni

Cal Gerrer

Informacions referents a la Covid-19 i les JEP

La situació actual derivada de la pandèmia per la Covid-19 fa molt difícil fer previsions per la tardor. Sempre que la situació sanitària ho permeti, les activitats proposades per a les JEP es faran de forma presencial, adaptant-se i respectant les mesures de seguretat, prevenció i protecció enfront de la Covid-19 que estableixin les autoritats sanitàries.

En cas d’un escenari de confinament, les JEP s’adaptarien al nou context i se celebrarien en format virtual.