Cada vegada és més difícil sorprendre’t, però creiem que ho hem aconseguit amb aquesta visita turística innovadora, que combina diversió, atzar i coneixement en una hora de durada. Avui parlarem d’aquesta nova experiència, El Claustre del Monestir, coneix les històries que amaguen els capitells, guiats pel Jorge Rodríguez, que és qui ens ho pot explicar millor perquè n’és el creador. El Jorge és un guia molt especial del Monestir de Sant Cugat: a més de ser un apassionat del monument i la simbologia dels 144 capitells romànics del claustre, és molt didàctic.

Si t’agrada experimentar noves activitats i passar una bona estona mentre descobreixes els símbols, els enigmes i les curiositats de l’escultura medieval t’animo a llegir-ne l’entrevista i a comprar la teva entrada per alClaustre del Monestir. Afanya’t a adquirir-la, perquè només s’ofereixen tres visites turístiques!

En què consisteix la visita  El Claustre del Monestir?

Aquesta visita  és una manera creativa i lúdica de conèixer els capitells del Claustre del Monestir de Sant Cugat. El guia no és qui decideix el contingut de la visita turística; en realitat, són els visitants els que, per mitjà de l’atzar i dinàmiques de joc senzilles, trien els capitells que en formaran part. Això comporta un gran repte per al guia.

Per què és una visita turística innovadora?

La dinàmica és molt diferent del que estem acostumats a viure quan es visita un monument. Gràcies als jocs i a la improvisació, basada en el coneixement, es produeixen situacions divertides que, a més, permeten aprofundir en la simbologia dels capitells romànics i relacionar-ho amb la vida quotidiana actual i de l’època medieval. En la visita general del Monestir de Sant Cugat no hi ha temps per endinsar-se en el significat d’allò que representaven els claustres a l’edat mitjana. La bona conservació dels 144 capitells romànics del claustre del Monestir de Sant Cugat permet fer un viatge per un món ple de símbols i metàfores, i descobrir que no hi ha cap capitell que hi sigui de manera gratuïta, tots tenen un significat.

És una visita turística recomanada per a totes les edats?

La visita estàndard s’ha dissenyat pensant en visitants més grans de 12 anys, sempre acompanyats d’un adult.

Què és el més atractiu d’aquesta visita turística?

Els visitants no assistiran a una classe magistral, sinó a un visita divertida en un marc de bellesa incomparable.

Tens cap anècdota d’alguna visita turística ?

Sovint una cosa és el que sembla i altre el que és en realitat, això sempre passa quan es tracta amb persones. Després de molts anys d’ofici passen milers d’històries, però potser destacaria el fet que a vegades he trobat persones que em pensava que no em seguien el discurs i, en realitat, eren grans coneixedors de la matèria i et donaven veritables lliçons d’humilitat.

Finalment, com definiries aquesta experiència en una frase?

Per al guia és un REPTE, per al visitant és una SORPRESA.

Psicomaquia capitell del Monestir de Sant Cugat

Fotografia: Josep Renalias

Abans d’acabar la conversa, m’agradaria saber quin és el seu capitell preferit. Em diu que és a la galeria sud a tocar a la galeria occidental, dedicada als riscos que representa el món exterior. Comença a explicar-me una història fantàstica sobre un capitell que és una al·legoria del bé contra el mal, coneguda com a psicomàquia. El capitell vol significar la batalla de les set virtuts de l’ànima contra el vici, els set pecats capitals. S’hi representa l’ànima com una dona, vestida com un guerrer, que sotmet amb la llança unes criatures deformades i derrota el mal. La història no s’acaba aquí, però potser val més que pregunteu al Jorge com continua,  el dia que vingueu a experimentar-la…

Informació pràctica

Claustre del Monestir. Coneix les històries que amaguen els capitells

Diumenges a les 12 h.
La durada de la visita és d’una hora.
Les visites són en català.
El punt de trobada és el claustre del Monestir de Sant Cugat.
Compra la teva entrada en línia.