En el següent post us volem presentar una activitat de caire cultural que es portarà a terme a Sant Cugat els pròxims mesos. Seguidament us parlarem de l’exposició al voltant dels 900 anys de Sant Cugat com a vila, que vol donar a conèixer la història del municipi i la seva evolució durant el temps.

Voleu conèixer el passat de la vila de Sant Cugat? Si la vostra resposta és un sí, aquest és el vostre article!

900 anys d’història de Sant Cugat com a vila

Enguany fa 900 anys del primer esment de Sant Cugat com a vila. L’any 1120 el papa Calixt II confirmava al Monestir les seves propietats, entre les quals, la vila de Sant Cugat. Significava el naixement de Sant Cugat com a entorn urbà, una novetat respecte al poblament dispers existent fins aleshores, l’origen de l’actual ciutat.

Per commemorar aquesta efemèride l’Ajuntament ha organitzat l’exposició “Vila de Sant Cugat, 900 anys. Del 1120 al futur”, que es podrà visitar al Museu del Monestir, del 5 de novembre de 2020 al 4 de juliol de 2021, amb un aforament limitat del 33%, fins a nou avís, i seguint totes les mesures de protecció per la Covid19.

Exposició “Vila de Sant Cugat, 900 anys. Del 1120 al futur”

Sant Cugat commemora 900 anys com a vila amb una exposició que recorre la història de la ciutat a través de 6 àmbits temàtics “Vila de Sant Cugat, 900 anys. Del 1120 al futur” es podrà visitar al Museu del Monestir a partir del 5 de novembre i fins al 4 de juliol de 2021.

900 anys de Sant Cugat com a vila

Les jornades “Patrimoni Viu” previstes pels dies 6, 7 i 8 de novembre i centrades en l’efemèride, se suspenen a causa de les noves restriccions decretades per la Generalitat.

Paraules de l’alcaldessa sobre l’exposició

Mireia Ingla, alcaldessa:

“Amb aquesta exposició volem rememorar el passat agrícola i medieval de Sant Cugat, així com l’evolució que l’ha portada a ser la ciutat plural i diversa que coneixem avui dia. És cert que estem vivint moments molt complicats, però reivindiquem una vegada més que la cultura és segura en el marc d’uns protocols de seguretat i prevenció. Per això, animo tota la ciutadania de Sant Cugat a visitar aquesta exposició i conèixer els orígens de la nostra ciutat, i com hem arribat a ser la ciutat d’avui dia. Conèixer la nostra història és una gran  manera d’arrelar-nos al lloc on vivim.”

Contingut de l’exposició dels 900 anys de la vila

La mostra és un recorregut per la història i l’evolució de la ciutat en el transcurs de 900 anys, que vol donar a conèixer a la ciutadania l’evolució que condueix al Sant Cugat d’avui, i amb la mirada posada en els reptes de futur. S’estructura en 6 àmbits, un primer introductori i cinc més que plantegen l’evolució de la ciutat a través de 5 eixos bàsics amb un discurs cronològic:

  • Vila de Sant Cugat, any 1120: introducció que situa el visitant en l’any 1120
  • D’esquitx de vila a ciutat metropolitana: sobre l’evolució de la forma urbana i el territori
  • Santcugatenques i santcugatencs: sobre l’evolució de la població de la ciutat
  • De vila rural a ciutat de serveis i tecnologia: sobre l’activitat econòmica i el comerç
  • De serfs a ciutadans: sobre l’organització política i forma de govern locals
  • Els canvis de mentalitats: sobre creences i valors.

900 anys de Sant Cugat com a vila

Objectes exhibits a l’exposició

Tanmateix s’hi exhibeixen 160 objectes procedents de les col·leccions municipals (Museu, Arxiu, Servei de cultura) i de col·leccions particulars. És un conjunt ampli i variat, que pretén representar els fets i fenòmens més rellevants de la història de la ciutat: documents, mobiliari, objectes d’ús personal i roba, eines agrícoles i estris de treball, mostres de produccions locals, elements de representació del poder i de la cultura, etc. Abasta des del segle I  fins a l’actualitat, amb una gran representació pels segles més recents (segles XIX i XX), com és lògic per raons de conservació.

Tots els objectes tenen el seu paper dins el discurs expositiu, però per destacar-ne alguns:

Objectes vinculats amb la construcció de la democràcia

El llibre d’honor de l’Ajuntament amb un escrit de Josep Tarradellas amb motiu del seu pregó de l’any 1984, o el bastó de comandament de l’alcaldia.

Objectes amb perspectiva de gènere

Estris domèstics relacionats amb el paper tradicional de la dona en la cura de la llar i la família o l’exemplar de la revista local L’Avenir, amb un article sobre la novetat del vot femení a les eleccions de 1933.

Objectes relacionats amb la construcció i l’evolució de l’habitatge

El material constructiu que il·lustra l’evolució de l’habitatge i alhora interpel·la a la conservació del patrimoni arquitectònic

Objectes religiosos i sacres

Els objectes relacionats amb la presència de la religió en la vida quotidiana.

900 anys de Sant Cugat com a vila

Activitats paral·leles a l’exposició

L’organització també ha programat activitats paral·leles al voltant de l’aniversari que es podran realitzar tan bon punt les restriccions de seguretat ho permetin. Es tractaria de visites comentades i visites teatralitzades i itineraris guiats per la ciutat amb continguts vinculats a l’exposició: Sant Cugat, vila medieval, El Sant Cugat del vi (2021) o Dictadura i democràcia (2021). La voluntat és donar el protagonisme a la ciutadania i a la vila, més enllà del Monestir i del que representa per a l’evolució com a ciutat.

Patrimoni Viu

Les jornades Patrimoni Viu, dedicades a la divulgació de la història i el patrimoni locals, s’han hagut d’ajornar a causa de la pandèmia. Enguany arribaven a la seva 14a edició i esdevenien el teló de fons de l’exposició, amb la programació diferents actes pel cap de setmana del 6 al 8 de novembre. Museus de Sant Cugat preveu celebrar-les més endavant, quan l’actual estat de crisi sanitària ho permeti.

Si voleu conèixer les últimes notícies sobre la Covid-19 a Sant Cugat, podreu trobar totes les informacions aquí. Tanmateix, també us adjuntem una sèrie de recomanacions i propostes per tal de dur a terme diferents activitats a casa, sols, en parella o en família.

Una mirada al futur

L’organització d’aquest important aniversari per a la ciutat ha treballat des de fa mesos en la programació de diversos esdeveniments per poder celebrar-ho  amb la ciutadania de forma lúdica i festiva. Malauradament la pandèmia del Coronavirus ha truncat una difusió més àmplia i la celebració d’algunes activitats.

Amb la mirada posada al futur i amb l’esperança que la situació actual de crisi sanitària passarà, l’Ajuntament treballa en diversos escenaris de cara al 2021 que permetin donar a conèixer la història de Sant Cugat i el seu valuós patrimoni.

La programació completa es pot consultar a www.museu.santcugat.cat

S’adjunta dossier de premsa i imatge deVila de Sant Cugat, 900 anys. Del 1120 al futur