En aquest article compartirem quins són els canals d’informació que et mantindran al dia de les últimes novetats sobre el COVID-19 a Sant Cugat. Per finalitzar, et proposem algunes activitats que esperem que us siguin interessants.

Des de VisitSantCugat volem aportar el nostre petit gra de sorra  perquè aquests dies siguin una mica més suportables.

Segueix-nos a Instagram @monestirsantcugat, des d’allí us anirem oferint diverses informacions i propostes. S’aniran recopilant al destacat que hem denominat #tempsdeclausura.

Informació General sobre el COVID-19

Segons la informació publicada pel Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, el SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus que afecta les persones. Es va detectar per primera vegada el desembre de 2019 a la Xina, concretament a la ciutat de Wuhan, i s’ha anat estenent per diferents països, entre ells el nostre.

T’aconsellem que visualitzes aquest vídeo, que en un minut t’informa ràpidament de què és, quins són els símptomes i què cal fer per a prevenir el contagi.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

 

  • La simptomatologia és molt similar a la grip i en el 80% dels casos és lleu. Es contagia de forma molt ràpida en la població. Els símptomes més  comuns són: sensació de falta d’aire, febre, malestar general i/o tos.
  • En casos greus, pot arribar a produir pneumònia. Qualsevol persona pot emmalaltir, però els grups amb major risc de patir infeccions severes són les persones majors i les persones amb patologies mèdiques prèvies, com a pressió arterial alta, problemes cardíacs o diabetis.
  • El COVID-19 es transmet principalment de persona a persona a través de gotícules respiratòries, quan un individu infectat parla, tus o esternuda a una distància pròxima a un metre.
  • També és possible que una persona s’infecti quan toca una superfície o un objecte que té el virus i després es toca la boca, el nas o els ulls.
  • Hi ha hagut casos de contagi asimptomàtic, la qual cosa significa que una persona que no mostra símptomes ha transmès el virus a una altra. Tanmateix, això no és el comú.

Com em puc protegir davant el COVID-19

En l’actualitat no existeix una vacuna per al coronavirus, encara que diferents països estan treballant en això. Per a protegir-nos l’Organització Mundial de la Salut recomana:

 • Rentar-se les mans amb assiduïtat utilitzant aigua i sabó o un desinfectant a base d’alcohol.
 • Mantenir una distància de dos metres, entre tu i qualsevol persona.
 • Evitar el màxim possible tocar-se els ulls, el nas i la boca.
 • Si tens símptomes buscar atenció mèdica.

Quins serveis segueixen estant operatius a Sant Cugat? 

Recorda que a Sant Cugat els serveis  que segueixen estant operatius són els serveis bàsics i els subministres estan garantits.  Segons les dades del web municipal:

 • Els comerços d’alimentació, els mercats municipals i el mercat de pagès continuen funcionant. Recorda que les parades d’alimentació dels  mercats de Sant Cugat, Valldoreix i la Floresta estan obertes, les parades que no són d’alimentació estan tancades.
 • Tots els CAP continuen oberts. El CAP de Valldoreix, centralitza l’atenció de consultoris de la Floresta i les Planes.
 • Serveis socials, se centralitzen a la Casa Mònaco.  Telèfon: 93 565 70 00, correu electrònic: tserveissocials@santcugat.cat  i de manera presencial a les oficines de 10 a 14 h.
 • Les àrees verdes i blaves ara són gratuïtes.
 • El transport públic d’autobús urbà i interurbà presten servei però amb menys freqüència.

Actualitat sobre el Coronavirus a Sant Cugat

Per a consells generals, consulteu:

Stop Covid-19 Cat

La Generalitat ha posat a disposició l’App del Cat Salut  per a detectar casos de Coronavirus. L’aplicació mòbil està disponible per a dispositius, Android i iOS.

Serveis d’informació i emergències. Realitza un ús responsable

 • 092 emergències i informació ciutadana
 • 112 exclusiu per a emergències
 • 061 consultes mèdiques
 • 010 informació ciutadana
 • L’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) funciona a través del 010 i la Seu electrònica. Per a tràmits urgents, s’atén a la seu de la Policia Local, plaça Vila, 2.

Com passar aquest virus a casa?

A part de fer teletreball, si és que pots fer-ho, i de posar ordre en aquelles coses que sempre vas voler fer i que no tenies temps. Creiem que és el moment de fer activitats en família i també en soledat. Et donem alguns suggeriments per a veure si t’inspiren.

Les 10 coses que pots fer si estàs només a casa o amb adults

 1. La més important, relaciona’t amb els teus amics i família. Posa a dalt de la llista als nostres majors, ens  necessiten, cada dia has de trucar-los. Utilitza eines en línia que et permeten fer quedades amb ells, veure’ls la cara i interactuar. El dia passarà més de pressa per a tots.
 2. Coneix Sant Cugat, hi ha moltes coses que no saps d’aquesta ciutat fantàstica.  Descobreix la seva història, els seus atractius turístics i les propostes culturals i d’oci, perquè aviat puguis venir a visitar-la o gaudir de la teva ciutat.  Navega per aquest web, VisitSantCugat, està ple d’informació i plans.
 3. Descobreix monuments i museus a través de visites virtuals. Et proposem començar amb la visita virtual del Monestir de Sant Cugat  i reservar la teva entrada per a visitar el Monestir en un futur pròxim.
 4. Un bon llibre és sempre un dels millors aliats per fer volar la imaginació, nosaltres et recomanem una novel·la històrica de l’historiador i comunicador Enric Calpena  “El dia que Barcelona va morir”.
 5. Viatjar des de casa és possible, no només a través dels llibres. Et proposem que agafis les maletes virtuals i facis un viatge per Google Earth, visita el món i planifica el teu pròxim viatge. Google Earth et permet volar a qualsevol lloc de la Terra i veure imatges de satèl·lit, mapes, relleu i edificis 3D.
 6. Si vols anar una mica més enllà, viatja a l’espai i observa galàxies, descobreix els 1.400 volcans, etc. i tot  a través de Google Earth Voyager.
 7. Esport a casa, no hi ha excuses i és 100% necessari. Tens al teu abast vídeos de Youtube que ajudaran a divertir-te i a fer salut. És molt necessari que movem el nostre cos per a mantenir-nos vitals i amb bona energia.
 8. Jocs de sobretaula, infal·libles. Et proposem que vagis a la prestatgeria o a aquell armari i desempolsa els jocs de tota la vida.  Segur que passes una estona fantàstica jugant a cartes, al parxís, al Monopoli, al Risk, etc. Mira al teu voltant i convida’ls a jugar.
 9. Aprendre una cosa nova. És el moment d’aprendre allò que sempre volies, existeixen centenars de propostes d’entitats públiques i privades per a posar-te al dia. Gaudeix d’esdeveniments en línia.
 10. Rememora el passat a través de les fotos i els vídeos i de pas, creiem que és un bon moment per a ordenar-lo. Aquesta  recomanació ens encanta, ens farà somriure, recordar i passar una bona estona junts.

Activitat que després pots fer a casa amb nens 

Tens nens petits?, és el moment de reforçar els llaços familiars i estar amb ells.

Ens redescobrirem!

 1. Moment de fer xarrada familiar. Juguem a les preguntes. Pregunta sense jutjar, guarda silencis i ells ho ompliran de paraules.
 2. Jocs en família sense necessitat de tenir jocs, tornem a l’època de la imaginació quan hi havia pocs recursos. Què us sembla jugar al  Veig Veig? Què veus? , endevinar  paraules amb mímica?, o fer la teva pròpia nina?
 3. Sí,  ens encanta els jocs de taula, un bon pictionary o un parxís sempre va bé. I si no, és el moment d’ensenyar-los a jugar als escacs.
 4. Llegim junts. Els contes amb diàlegs, és fantàstic per a fer una lectura conjunta i millorar la lectura i la comprensió.
 5. Mans en la massa. Fer galetes, ensenyar-los a fer una bona truita de creïlles o macarrons, és divertit i ja tindrem el sopar fet.
 6. Jugar a ordenar el més ràpid té premi.  Diuen que l’ordre dóna equilibri, tranquil·litat i harmonia. És molt important en aquests dies que estem tancats  mantenir la casa en ordre i ensenyar-ho als petits és de summa importància. Per això et proposem fer un joc que premïi al que reculla més ràpid i millor, construir conjuntament les normes. I el que ho faci en menys temps tindrà una recompensa.
 7. Cuidar una planta,  la teva planta. Cadascun de la família tindrà la responsabilitat de tenir cura de la seva planta,  i que dia a dia creixi una mica.
 8. No oblidem parlar amb els avis cada dia, aquesta tasca és d’obligatori compliment.
 9. Ser artista, anem fer una obra de teatre, cantar o pintar. És super divertit
 10. Les sèries de dibuixos animats i les pel·lícules sempre són un bon recurs, va fantàstic perquè estiguen entretinguts, així potser fins i tot pots llegir un llibre.

#joemquedoacasa

Si vols tenir informació actualitzada sobre les fases de desescalada a Sant Cugat, consulta el nostre últim post. El podràs trobar aquí!