Dins de la cultura popular i tradicional de Sant Cugat destaca els Castellers de Sant Cugat, una entitat que en 2017 es va convertir en “Collade 9” i va aconseguir descarregar el seu primer 3 de 9 “amb folre” durant l’actuació de la Festa de la Tardor. A més, al gener de 2018 també van ser denominats com la “Colla de la temporada” en la Nit dels Castells que va tenir lloc en la localitat de Valls.

Coneix millor la història dels Castellers de Sant Cugat

Des de l’any 1996 disposem a la nostra ciutat d’una colla castellera que, amb els anys, s’ha convertit en una de les quals tenen més renom. Des de la seva fundació, els Castellers de Sant Cugat van tenir un bon acolliment a la ciutat i, per això, aquesta entitat ha pogut continuar la seva labor tradicional durant tants anys.

Avui dia, els Castellers de Sant Cugat estan totalment consolidats i formen part del teixit associatiu de la ciutat. Més de 200 persones formen part d’aquesta gran colla i tots ells persegueixen els mateixos objectius: aconseguir que la tradició dels castells continuï viva i activa en el municipi.

La història d’aquesta colla comença en 1995 quan des del Club Muntanyenc de Sant Cugat es va començar a difondre la idea de la necessitat d’una colla castellera en la localitat. Però perquè aquesta idea es fes realitat era important que els ciutadans responguessin a la proposta. I la resposta va ser massiva. Tant joves com no tan joves van començar a reunir-se en el la escola Joan Maragall per a, així, començar els assajos.

Avui dia, els  Castellers de Sant Cugat són una de les entitats més representatives de la població. No poden faltar les seves actuacions en esdeveniments populars i dates assenyalades tan destacades com la Festa Major de Sant Cugat, Festa de Sant Medir o, per descomptat, la Diada de la Colla. Amb les seves actuacions, aconsegueixen reunir centenars de persones en la plaça Octavià que es queden meravellats amb el seu treball en equip i la seva força.

El resultat són castells de persones que semblen impossibles de crear i que fan que, cada festa de Sant Cugat, es converteixi en un esdeveniment memorable.

Coneix les festes populars de Sant Cugat 

Com ja hem dit, els Castellers de Sant Cugat no poden faltar en les festes populars que s’organitzen en el nostre municipi. A continuació et descobrirem quins són els esdeveniments més destacats i multitudinaris en els quals podràs veure una actuació d’aquesta colla castellera.

  • Festa de Sant Medir: es tracta d’una de les festes més especials de Sant Cugat i que té com a dia emblemàtic el 3 de març en l’ermita del segle X situada a Collserola. Però les festes comencen dies abans quan un cercavila s’encarrega de recórrer la part més cèntrica de Sant Cugat. Els castellers, els gegants i els músics entonant unes sardanes es converteixen en les veus dels carrers.
  • Patrimoni Viu: és una altra de les celebracions més destacades de la ciutat. Es realitza durant l’últim cap de setmana de setembre i és perfecta per a conèixer la història i el patrimoni de Sant Cugat. Durant l’esdeveniment es poden assistir a xerrades, jocs, tallers i altres activitats que tenen com a objectiu mostrar la història de la ciutat.
  • Festa Major de Sant Cugat: un altre de les trobades populars en els quals actuen els Castellers de Sant Cugat és, per descomptat, en la Festa Major. Durant els dies de festa s’organitzen una gran quantitat d’activitats d’oci i cultura que engalanen els carrers de la localitat. El “Paga-*li Joan” es converteix en l’activitat més esperada de la festa, una dansa antiga que es ballava el dia de Sant Pere.
  • Festa de Tardor: i, finalment un altre de les trobades més populars de Sant Cugat és la Festa de Tardor que porta més de 40 anys celebrant-se. Es realitza durant un cap de setmana d’octubre o novembre en la plaça Octavià, just enfront del Monestir de Sant Cugat. Aquí es reuneixen associacions de la ciutat de tota mena que tenen com a objectiu donar a conèixer la seva labor de treball.

Sant Cugat és una ciutat molt activa culturalment. Si t’agrada la cultura popular i tradicional, i desitges més informació, aquí et deixem una relació de les entitats amb els seus webs. Esperem veure’t aviat a la nostra ciutat gaudint amb nosaltres de les nostres festes populars.